Arnica angustifolia

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Arnica angustifolia
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Айстроцвіті (Asterales)
Родина: Айстрові (Asteraceae)
Рід: Арніка (Arnica)
Вид:
A. angustifolia
Біноміальна назва
Arnica angustifolia

Arnica angustifolia (арніка вузьколиста[1]) — вид трав'янистих рослин родини айстрові (Asteraceae), поширений у Північній Америці, Північній Європі та Північній Азії. Етимологія: лат. angustus — «вузький», лат. folius — «листок»[2].

Опис[ред. | ред. код]

Це багаторічна трав'яниста рослина 5–40 см заввишки з довгим кореневищем. Стебла зазвичай прості, рідко розгалужені, більш-менш густо запушені до 1–2 мм довжиною, білими волосками, змішаними з короткими залозистими волосками і рясними, сидячими, жовтими залозами. Листків 1–5 пар; листові пластини від широко ланцетних до лінійних, 2–20 × 0.3–4 см, краї цілі або нерегулярно зазубрені або зубчасті, вершини гострі або загострені, поверхні від безволосих до густо ворсинчастих. Верхні стеблові листки менше половини від розміру прикореневих. Квіткові кошики жовтого кольору 3.5–5 см шириною; пиляки жовті. Плоди (сім'янкоподібна ципсела) коричневі, 3–8 мм, густо волохаті, рідко залозисті; папуси білі.

Поширення[ред. | ред. код]

Європа (Фінляндія, Норвегія [вкл. Шпіцберген], Швеція), Азія (Росія), Північна Америка (Ґренландія, Канада, США — Аляска, Монтана). Населяє тундру і яри, сухі трав'янисті пустища і луки, скельні уступи і схили зі стабільною й пишного рослинністю, в досить дрібнозернистих субстратах з приблизно нейтральною або основною реакцією ґрунту (рН).

Відтворення[ред. | ред. код]

Розмножується насінням, також ймовірне безстатеве місцеве вегетативне розмноження кореневищами. Суцвіття і квіти пристосовані для перехресного запилення комахами, з механізмами, які роблять самозапилення практично неможливим. Плоди пристосовані до поширення вітром.

Галерея[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.
  2. Dictionary of Botanical Epithets [Архівовано 25 липня 2017 у Wayback Machine.] (англ.)